Atölye ve Sergi Gezi Randevuları

OKUL GRUBU EĞİTİM PROGRAMLARI

Merkezimizde yer alan Sergi Galerileri ve Atölye & Laboratuvar alanlarında hafta içi okul gruplarına yönelik bilim eğitimi programları gerçekleştirmekteyiz.


RANDEVU VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

• Randevu almak için (0 332) 205 40 06 ve 444 55 42 numaralı hatlardan iletişime geçebilirsiniz.

• Randevu iptal edilmesi veya ileri bir tarihe ertelenmesi gibi durumlar için en az 1 hafta öncesinde bilgi verilmesi gerekmektedir.

• Bilgilendirme yapılmadan randevu tarihinde gelmeyen grup için yıl boyu tekrar randevu oluşturulmayacaktır.

• Atölye programı için en fazla 40 kişi, en az 20 kişi için randevu oluşturulmaktadır.

• Sergi programı için en fazla 75 kişi, en az 20 kişi için randevu oluşturulmaktadır. (75 kişi, 3 gruba bölünerek 3 rehber eşliğinde programa devam edecektir.)

ULAŞIM

Devlet okullarına ücretsiz servis imkânı aşağıdaki koşullarda sağlanacaktır;

• Servislerimiz anasınıfı ve 1.sınıf yaş grubunu taşımaya uygun olmadığı için bu yaş grubuna ulaşım sağlanamayacaktır.

• Şehir merkezinden 20 kilometre ve daha uzaklıktaki okullar için servis sağlanamamaktadır.

• Özel eğitim kurumlarına ulaşım sağlanmamaktadır.

• Atölye programı için tek seansta en az 30 kişilik gruplara servis sağlanabilmektedir.

• Sergi programı için tek seansta en az 60 kişilik gruplara servis sağlanabilmektedir.

• Bilim merkezinde yapılabilecek bir program kapsamında randevu tarihinde değişiklik yapılabilir. Değişiklik yapılması durumunda 1 hafta öncesinde bilgilendirme yapılacaktır.

ATÖLYE PROGRAMLARI

Atölye Programı-1’de katılımcıların 2. sınıftan başlayarak liseye kadar her ay farklı temalarda düzenlenen atölyeleri gerçekleştirmeleri sağlanarak Fen-Teknoloji-Toplum ve Çevre kazanımları doğrultusunda bilimsel süreç becerilerini geliştirmeleri amaçlanmaktadır. Bu amaçla müfredatı destekleyici iki atölye programı yapılmaktadır. Bu kapsamda her ay düzenli olarak bilim merkezi hafta içi atölye programlarına katılan grup ziyaretçileri toplam 112 ayrı atölye programına katılacaktır. Birinci atölye çalışmasında Fen Bilimleri (Fizik, Kimya ve Biyoloji) derslerinin öğretim programları uygulamalarına yönelik atölye ve laboratuvarlar çalışmaları düzenlemektedir.


Tablo 2: Atölye Programı KASIM ayı çalışmaları

SERALAB ATÖLYE PROGRAMLARI
Katılımcıların 1. sınıftan liseye kadar her ay farklı konu ve temalarda doğa bilimlerinden biyoloji, ekoloji, doğa tarihi, toprakbilim ve meteorolojiye yönelik düzenlenen atölye çalışmalarına katılmaları sağlanacaktır. Canlılar dünyasını keşfetmeleri, doğal yaşam alanları ve biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik farkındalık kazanmaları ve doğanın işleyiş sürecinin bilimsel bakış açısı ile anlamaları amaçlanmaktadır. Bu kapsamda her ay düzenli olarak Seralab Alanı hafta içi atölye programlarına katılan grup ziyaretçileri toplam 80 ayrı atölye programına dahil olacaktır.

Tablo 3: Seralab Atölye çalışmaları aşağıda verilmiştir.

Görsel 1: SeraLab

ATÖLYE & LABORATUVAR ALANLARIMIZ
Atölye Programı-1’de yer alan birinci atölye çalışmasında Fen Bilimleri (Fizik, Kimya ve Biyoloji) derslerinin öğretim programları uygulamalarına yönelik atölye ve laboratuvarlar çalışmaları düzenlemektedir.

Görsel 2: Yaşam Laboratuvarı

İkinci atölye çalışmasında teknoloji, robotik, kodlama, mühendislik ve tasarım becerilerini geliştirici etkinlik içerikleri planlanmıştır.

Görsel 3:Teknoloji Atölyesi

Katılımcıların Mühendislik ve Tasarım Atölyelerini gerçek dünyadaki teknolojilere ve sorunlara dayandırarak, matematik ve fen bilimleri gibi disiplinlerin yaşamları ile ilişkili olduğunu görmeleri sağlanmaktadır. 

Görsel 4: Tasarım Atölyesi

Atölye Programı-2’de okul öncesi (4-6 yaş) ve 1.sınıf öğrencilerine yönelik atölye çalışmaları planlanmıştır. Bu kapsamda ilk olarak Çocuk Kütüphanesi alanında yaş grubuna uygun hikâye kitapları okunarak ardından atölye uygulaması yapılacaktır. Daha sonra ikinci olarak Dreamlab alanında çeşitli LEGO ürünleri kullanılarak atölye uygulaması yapılacaktır.

Görsel 5: Çocuk Kütüphanesi

Görsel 6: DreamLab

SERGİ PROGRAMLARI
Konya Bilim Merkezi sergi galerilerinde; bilgiyi klasik yöntemlerle aktarmak yerine görsel, işitsel ve duyulara hitap eden yollarla aktarmak üzere tasarlanmış etkileşimli düzenekler bulunmaktadır. Başta görsel ve işitsel olmak üzere tüm duyulara hitap eden etkileşimli sergi üniteleri, ziyaretçilerin bilimsel olguları deneyerek tecrübe etmelerini, keşfederek anlamalarını sağlar. Temel bilimler, yeni teknolojiler ya da güncel olaylar gibi bilimle ilgili pek çok konu, sergilerin temasını oluşturabilir. Amaç, öğrencilerin zihninde “Neden, nasıl?” sorularını uyandırmak ve onları sergilerin yanında bulunan kısa açıklamalar ile bilgilendirmektir.
Sergi programına randevu alan okul grupları 2 sergi galerisinin anlatımından sonra yaş grubuna uygun olarak planetaryumda belgesel niteliğinde film izleyecektir.

Vücudumuz: Sergi galerisinin temel amacı; katılımcıların; insan vücudundaki sistemleri tanımaları ve bu sistemlerde yer alan organların sağlıklı bir şekilde hayatta kalmaları için yerine getirdikleri her birine özgü görevlere aşina olmalarını sağlamaktır. Katılımcılar bu galeride vücutlarında hastalık risklerini azaltan, sağlıklı olmayı sağlayan alışkanlıklar ve seçimler hakkında da bilgi sahibi olurlar.


Görsel 7: Vücudumuz Sergi Galerisi

Dünyamız: Dünyamız Sergi Galerisi üç ana temadan oluşmaktadır. Sürekli Değişen Dünya (Depremler, Dünyanın katmanları, Kıta hareketleri, Volkanizma), Enerji kaynaklarımız ( Rüzgâr, Kömür, Su ve Güneş) Anadolu Coğrafyası (Çevremizde yaşayan canlılar ve bitki türleri).


Görsel 8: Dünyamız Sergi Galerisi

Evrenimiz: Yaşadığımız evren ve evrende bulunan güneş sistemi, yıldızlar, gezegen sistemi, galaksiler hakkında temel bilgiler verilmekte, insanlığın uzayı keşfetmek için kullandığı teknolojiler interaktif sergi düzenekleri ile açıklanmaktadır.


Görsel 9: Evrenimiz Sergi Galerisi

Yeni Ufuklar: İlerleyen teknolojiden ve yeni buluşlardan haberdar eden sergi galerisinde robotlar, malzeme teknolojisi, iletişim ağlarını anlatan 27 düzenek yer almaktadır. Bu düzenekler teknolojinin temelleri, günümüzdeki gelişmeler ve değişen geleceğimiz hakkında bilgiler vermektedir.

Görsel 10: Yeni Ufuklar Sergi Galerisi

Temel Adımlar: Sergi galerisinin temel amacı; katılımcının doğada meydana gelen olayları gözlemlemesini ve bunların arkasındaki bilimsel ilkeleri anlamasını sağlamaktır. Matematikten biyolojiye, fizikten kimyaya tüm temel bilimleri keşfedebileceğiniz eğlenceli ve aynı zamanda eğitici alanlar oluşturulmuştur.


Görsel 11: Temel Adımlar Sergi Galerisi

Keşif Yolu: Sergide bulunan 17 farklı düzenekle ziyaretçilere aynalarda görüntü oluşumu, proton çarpışması oyunu, Anadolu’da bulunan endemik canlılar ve denge oyunu gibi farklı konularda deneyimler kazandırmak amaçlanmaktadır.


Görsel 12: Keşif Yolu Sergi Galerisi

İslam Bilim Tarihi Sergisi: İlk sergi galerilerinden olan Bilim Tarihi sergisi 8 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümlerde toplam 35 adet sergi düzeneği bulunmaktadır. Giriş kısmında 600-1600 yıllarına ait bir zaman çizelgesi yer almaktadır. Bu çizelgede bilim dünyasında meydana gelen yenilikler ve bu yenilikleri gerçekleştiren bilim insanları tarihsel bir olay zinciriyle anlatılmaktadır.


Görsel 13: İslam Bilim Tarihi Sergisi

Sözcüklerin Serüveni Sergisi: Kelime Sergisi’ndeki 26 tane düzenek ziyaretçilerin aktif katılımı ile birlikte sözcüklerin serüvenini, dillerin kökenini ve gelişimini keşfetme fırsatı sunmaktadır. Sergi alanında Yöresel Deyişler, Rosetta Taşı, Günümüzden Sina’ya, Mors Alfabesinden Günümüze İletişim, gibi birçok interaktif düzenekler yer almaktadır. Bu sergi, ziyaretçilere Türk dilinin zengin kültürel mirasını keşfedebilme ve sözcüklerin tarihsel yolculuğunu gösteren benzersiz bir deneyimi elde etme imkânı sunmaktadır.


Görsel 14: Sözcüklerin Serüveni Sergisi