Doğadaki Şifa Günü


Şifalı Bitkiler gününde tıbbi ve aromatik bitkilerin önemine değinilmesi ve akıllıca kullanmaya teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda katılımcıların tıbbi ve aromatik bitkilerin neler olduğu, diğer bitkilerden farkları, hangi amaçla ve nasıl kullanıldıkları farkındalığının kazandırılması esas alınmıştır. Amaçlar doğrultusunda; 5 atölye, 1 bilim gösterisi, 1 hatıra köşesi tasarlanmıştır. Tasarlanan alanlarda her yaş grubunun rahatlıkla yapabileceği basit atölye çalışmaları, yarışmalar ve güzel vakit geçirebilecekleri etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

ATÖLYE PROGRAMLARI

1.Bilgi Koridoru

Yer: Konya Bilim Merkezi - Fuaye Alanı

İlk kısımda belirlenen 13 adet tıbbi aromatik bitkinin yetiştiği bölge, bitkinin kullanılan kısımları, kullanım şekli ile tıbbi ve yan etkilerinin yer aldığı bilgilendirme kartları ve posterleri ile bilgilendirme yapılması amaçlanmıştır. “Sıklıkla evlerimizde tükettiğimiz tıbbi aromatik bitkileri aslında nasıl hazırlamalıyız? Hangi amaçlarla tüketmeliyiz?” gibi sorulara yanıt aranmaktadır.

Posterler kavela üzerinde sunulacaktır.

2. Yağlar

Atölye Adı: Aromaterapi

Yer: Konya Bilim Merkezi - Mekatronik

Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen yağlar doğru dozlarda, doğru uygulama şekliyle ve uygun sıcaklıkta etkilerini göstermektedir. Aromatik bitkilerden damıtma ve sıkma gibi yöntemlerle elde edilen uçucu yağların fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların iyileştirilmesi ve tedavisinde kontrollü olarak kullanımı önemli bir yere sahiptir. Bu kısımda yağların nasıl elde edildiğini göstermek, elde edilen yağların uygulama biçimlerine değinmek amaçlanmıştır.

Arka planda kokunun beyinde nasıl algılandığı insan üzerinde nasıl bir etki bıraktığı ile ilgili bir video olabilir.

3.Sanat

Atölye adı: Şifanın Renkleri

Yer: Konya Bilim Merkezi - Teknoloji Atölyesi

Ziyaretçilerin eğlenceli vakit geçirmesi için planlanmıştır. Bu amaçla tıbbi aromatik bitkilerden elde edilen boyalar ile boyama ve kuru tıbbi aromatik bitkilerin kullanıldığı kitap ayraçlarının yapılacağı alan olmak üzere iki kısım yer alacaktır. Kuru bitkilerden laminasyon cihazı ile kitap ayracı yapılabilir.

4.Tat İstasyonu Atölye adı: Tad-ı Şifa

Yer: Konya Bilim Merkezi - Keşif Atölyesi Atölye girişinde;

-“Evde bitki çayı tüketiyor musunuz?

-Hangi bitkilerin hangi durumda size iyi geleceğini biliyor musunuz?”...vb.

sorularla ziyaretçinin etkinliğin ilk kısmına dahil edilmesi, şifalı bitkilerin doğru kullanılması konusunda bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır. Ardından bitki çayları üzerinden tat/tahmin temalı bir yarışma yapılması planlanmaktadır. Yarışma sonunda çay içeriğini tahmin eden ziyaretçiye özel çay paketi verilecektir.

5.Sabun Atölyesi

Atölye adı: Çiçekli Sabunlar

Yer: Konya Bilim Merkezi - Yaşam Laboratuvarı

Sabun Bazı, Kuru Bitkiler, Bitkilerin Renkli Dünyası Atölyesi için elde edilen Bitkisel Boyalar ve Uçucu Yağlar kullanılarak sabun yapılacaktır. Böylece diğer atölyelerle bağlantı/yönlendirme yapılmış olacaktır.

6.Koku Atölyesi

Atölye adı: Kokunun Gücü

Yer: Konya Bilim Merkezi- Tasarım Atölyesi

Bu istasyonda kokuların ruhsal durum, hafıza, duygular, bağışıklık sistemi ve hormonlar üzerinde etkili olduğundan, insan üzerindeki rahatlatıcı etkisinden ve kokunun beyinde nerede işlendiğinden bahsedilecektir. Alanda tütsüler bulunacaktır ve ayrıca ziyaretçiler kendi tütsülerini kendileri yapabileceklerdir. Ek olarak büyük beherler içerisinde kokusu yoğun tıbbi aromatik bitkiler sergilenecektir. Hatıra köşesi için evin olduğu kısma yer ayarlanacaktır.

7. Şifayı Kaptım - Bilim Gösterisi

Bu kısımda tiyatral bir anlatımla tıbbi aromatik bitkilerin günlük hayatta doğru kullanımı hakkında bilgilendirme yapılması planlanmaktadır. Gösteri sonunda “Şifayı Kaptım” ifadesinin ne anlama geldiği hakkında bilgi verilecektir.